Saturday, 30 August 2014

Selama ni tak pernah care pun nak msg kita mcm biasa. But suddenly msg utk soalan berkepentingan. 

Cik, itu xommon sense dan semua pun boleh arif dan paham. Tak perlu join program pown. And the word sory tak menunaikan hak tak mend anything pown.

Tuesday, 26 August 2014

Judge

Hidup ni tak seindah instagram and facebook semata2. Kalau kita rajin follow org, kita tgk aihhh hari2 macam best je hidup dia. Of coz lah, takkan dia nak post dia benda2 yang dia pown x nak ingat. Pastu boleh edit2 pulak tu kan. So cubarefrain  your self from judging people base on their social acc. Boleh, tapi adalah had dia. Tosahlah nak trust sangat atau cemburu ke atau apa2 lah yang sewaktu dengannya. Senang cerita, jangan mudah tertipu. Org ni lain kita jumpa in person and online.

College is about to start. Mana dh org2 ni tak balik. Wuaaaa

Saturday, 23 August 2014

If you could fast for a year

IIve finished mine today. I know it wasnt the same like before. But hey, i made it. Yeay! I really hope it was something. That i was fighting for something. 

This days the melody just wasnt the same. I almost bang the same jukebox. I thought i threw it already. Naah, it still in my bedroom. 

Yesterday. I think i can feel it. I just feel contented somehow. Like im the fighter. 


Friday, 22 August 2014

Np

Currently stucked at this. Cabel phone tgh kurang sihat. Makanya aku download terus dari itunes. Pipah lah ni ajar. 

Kau tahu, orang yang bodoh tu adalah manusia yang sekian kalinya Tuhan limpahkan kasih sayang dan perhatian. Dan nikmat yang tak putus2. Maka si bodoh balas dengan perbuatan dosa dan maksiat berpanjangan. Apatah lagi, bergangga dengan dosa yang dibuatnya. Bodoh sangat.

Aku ke tu? Aku lah... Sigh
 
....Ampun aku ya Allah
Kerana telah jauh dari mu
Himpun aku ya Allah
Bersama yang dikasihimu
Bantulah aku ya Allah...

RedhaSabarSyukurTenang

Tuesday, 19 August 2014

Will be sending them off soon. Sob sob


Sunday, 17 August 2014

Kami tertinggal flight!

Ok, the tittle described the whole story. Senang kan cakap biar jangan meleret. We was late. Or... I was late. I failed to programmed inside each and everyone yg stansted tu jaooohhhh yang amat. Bukan mcm rumah aku ngan kedai cik zarin. Wuwuwuuw

Aku orang paling cemas sekali. Pasal ringannya duit hilang tu marilah bwrsama2 kita tidak bercerita tentangnya. Wuwuwuw

Sejak dari tube, aku dah tak senang suduk dengan plan diorang yang meleret2. Can u imagine they went to almost 20 place in 3 dayss??!! boleh bayanglah kaki ni skru mmg longgar. Dan aku mmg officiall fan club #hatelondon. Blari2 aku dalam airport bawak adik2. And bila org airport to cakap "sory, its too late..". Kepala aku berhenti terus fikir. Terketar kaki. Macam dalam cerita2 tv tu.  Lambat aku tarikh beg, jalan sambil kepala tgh generate balik. Serius lemah. Terduduk sekejap.mcm tak percaya, betulke aku tertinggal?. Lepas keluar balik, pg kaunter utk bersedia dengar harga next flight.

Personally aku kesian sangat sbb wasted their money for nothing. Kesian sangat. Soryy:( but alhamdulillah ya was all the time with me. Im the one cried. Dah lama tahan but i just think babak2 menangis ni bakal melambatkan, so bila masa macam terhenti and ad pulak org offer bahu. Mmg kene lah masanya. Habis segala ego depan adik2 ni. 

Dipendekkan cerita, kami naik next flight yg kami ttp perlu berlari sbb masa tu pun very close to the one we missed. Alhamdulliah berjaya hirup udara ireland pada hari yang sama. Tak pernah rasa semahal tu udara ireland ni. 

Sampai harini ni pun, aku org yang paling x move on. Sbb aku pikir sangat adik2 yang teraniaya ni. Masalah betul bila aku suka letak everything on me. Sighh..

Mcm biasa, aku orang pertama cerita dengan ummi. Of cozz puan zalina marah. Biaselahkan...Cuma malam tu dapatlah msg best sikit from umi. Sob sob..


Part last sekali tu mmg mengundang air mata. Umi dah lama nak ada kasut clark. Aku bukan keturunan geng2 datin nak beli kasut mahal macam selipar jepun. Tapi sejak duduk ireland ni mmg aku ad allocate duit nak belikan umi kasut clark. Tak kesahlah mahal mana pun. Tapi ummi mmg ummi. Kepentingan dia, benda pertama sekali dia akan tinggalkan. Selalu macam tu. Dan aku tak suka mcm tu. Tak best sangat rasa tu.

Akhirnya, kejadian yang jadi banyak buat aku reflect. Mungkin ada betulnya hipotesis ummi. Ataupun peringatan Allah atas ketepatan masa aku. Masa solat, masa bangun, dan masa2 lain. Hilang muwasoffat tarbiyah bak kata encik tu. Hidup ni tak boleh double standard. Masa dengan tuhan kau buat macam sampah. Masa untuk meeting atau flight ( mohon terasa) plan bagai nak rak. Tapi akhirnya, plan Allah adalah plan paling baik. Selalu aku ingatkan diri, yang menulis takdir aku adalah yang Maha penyayang. Lebih care and prohatin tentang aku dari mana2 manusia. Baik ummi or bakal encik. 




Tuesday, 12 August 2014

Kota London dan manusia

"Org kata, sabar itu adalah pada ketukan yang pertama"

Well come back to that quote again..

Saya selalu bercerita bertapa saya tidak suka kota london. Dan hari ini, saya menambahkan lagi bilangan manusia yang tidak menyukai kota ini. Saya juga pernah kata, walau saya tak suka, akan sentiasa ada sesuatu baru utk dipelajari dari sebuah perjalanan. 
Maka saya menemui seseorang, yang sangat saya kagumi kesabarannya, kematangannya dan keceriaanya. Dalam apa situasi sekalipun. Beliau bukan orang baru dalam hidup saya. Malah telah 22 tahun saya berkongsi bilik dengannya. Namun perjalanan ini memberi saya peluang untuk lebih mengenali beliau.

Beliau tidak se'alim' manusia yang selalu saya cerita, namun lebih mengerahui betapa penyayangnya tuhan. Betapa hikmahnya takdir

Beliau tidak selalu excel dalam peperiksaan sekolah. Saya lebih banyak naik pentas sekolah. Saya lebih banyak tawaran belajar.
Tapi beliau orang paling pandai pujuk bila saya tidak dapat A dalam subjek2 saya. Beliau susun ayat2 hikmah kebenaran takdir tanpa perlu pun menghabiskan buku2 besar untuk menyakini pengertian itu. Sedangkan saya, berpuluh kuliah saya hadir, berjuta buku saya hadam (kononnya..) masih gagal sabar pada ketukan pertama.

Beliau tidak pernah dimanjakan dengan mana2 biasiswa, namun beliau berjaya masuk universiti lebih dulu dari saya. Bakal grad jauh lebih dulu dari saya dalam bidang yang sejak sekolah menjadi idamanyya. Dengan rezeki tuhan dan usahanya. Sangat susah untuk nampak beliau menyusahkan kedua ibu bapa saya. Beliau sentiasa urus kehidupan beliau sendiri. Pernah sekali beliau punya masalah, hanya diceritakan dengan saya tanpa sedikitpun mahu diceritakan pada kedua ibu bapa saya. Kerana tidak mahumereka risau. Saya? Sebolehnya semua mahukan pandngan. Merungut berpanjangan.

Siapa dia? Biarlah saya sahaja yang tahu. Namun cerita ini sangat menarik untuk saya kongsikan bersama. Manusia adalah buku pengalaman paling tebal yang kita mampu khatam. Boleh jadi dia nampak biasa2. Tapi kita tak tahu hubungannya dengan tuhan mungkin jauh lebih luar biasa. Bukankah manusia itu perlu jauh lebih 'alim' dihadapan tuhannya berbanding dihadapan manusia. 

Wednesday, 6 August 2014

Day 2

Day 2- brought the girls to ucd today. I didnt expect them to be this excited. I mean, just ucd. School, lab etc.. Etc.. I forgot they were archie student. Every single angle is a new idea to them. Daang .. Seing them getting excited, i hoover them all around ucd. And the most epic is ucd's very own schools of architecture. Personally thats an achievement for me. Seriously, no one ever knew that place i think, i was accidently there while searching for our banner. At least, tue girls spend a relly good time there. I really hope the were. Ekah was not that excited, maybe because she knew she got plenty time still and that her. Jaga style org kata. 

What a day. We cycled all the way. Tercabit dh rasenye kaki ni. And balik2 terus lari2 utk masak amd laundry. I even made my very fist time taco. Yeay!! Fifi keep on saying it may rival secret recipe. :) :)

Tomorrow a new day and i have important meetings. Opsss

Tuesday, 10 June 2014

Ade orang cakap, bulan malam ni terang. Aku belum pun pegi jenguk. Sebab apa ea? Aduhai, lemah jiwa. Janganlah begini. Aku tahu dia perlukan masa. Cuma masa aku terlalu singkat. Dia peduli? 

Allah,
Pelihara dia. 

Monday, 9 June 2014

Lockcode

Seribu kali tekan, seribu kali tertekan nombor lama. Susah betol nak letgo benda yang kita dah lama selesa. Apatah lagi bila msg2 yang kita type macam karangan kene padam😭😭😭. Tapi takpe, my time with all of you so limited left that i refrain myself from being emotional so that the last glance that i have with all of you is those smiles that i'll treasure along the way. #giteww

Sunday, 8 June 2014

bila lagi mahu kau belajar?

seperti itulah batu,
 kau hentak sekkuat mana. dia tidak peka dengan penukul
terguling tergolek terngadah
kau rasa dia kesah?
kesian kau penukul
kau pun faham dan tahu. tapi megapa terlalu degil untuk faham. 
sebulan permusafiran pun kau masih belum belajar

kau pukullah dengan beribu nada
kau masih sama seperti itu juga
jangan berkongsi rasa dengan batu. kerana kau akan kecewa sejuta kali. lebih sejuta kali
tapi memang keja kau si penukul. kau tetap pencari batu

wahai batu,
susah amat kah untuk kau belajar memahami?
walau sedikit?
telah patah remuk riuk seluruh tulang belulang ku
telah habis segala lagu
kau masih seperti itu.
sekejam apakah pikiranmu.
tidak kah wujud walau sedikit?

bunuhlah si penukul
kerana kekejaman batu

Thursday, 5 June 2014

So much left in london.
Being selfish 

Tuesday, 3 June 2014

Home sweet home.
Lama sangat rasenye tak tidur atas katil sendiri. Sebulan lebih ada kot. Ke dua bulan. Somewherelah. 

Semoga kita tak jadi dari kalangan yang merampas kebahagiaan mana mana manusia dan tidak berlaku zalim terhadap mereka. Semua manusia berhak bahagia namun biarlah bukan diatas kekecewaan mana2 manusia lain. 

Have a very sweet talk with ukhti aisyah. She always know the thing am gonna say. Am always at the very top free whenever im with her..

Kadang2 kita nak je sesuatu benda tu so badly, but Allah knows better. So nyatakan je hasrat but let Allah decide for you. Kan..

P/s: i dont tolerate well with org yang berdengkur. And now felling like wanna cry sbb someone bdengkur and i cant sleep.

Saturday, 17 May 2014

:)

i know that i always have no specific title for my entry
but i always approach it with a feeling. a surrounding and ambiance

how it flies, ended my second year exams just yesterday
so i hope i wont see and bit of second year in my following third
this time, i didnt do it in typical 'sakinah's' style. all the meng'gua', not to talk much, depression, zero pleasant sleep bla..bla..
just because, kak suha (my neighbour) wasnt there during my exams week, since she got a husband to serve) serve? is that the word? ok excuse me if it wasnt.

so i decided to sleep over rifa' for just a day on disability paper. maybe because i thought there's not so much things to risk for. the first night was of course uneasy for me, especially with the new surrounding and having someone very near to you while studying. owh, i always have the mumbling moment. that's how i keeps things in mind. (this fact makes me hates library). but diba said i was fine. but of course i dont. people wont shout at you if they hate it. right? so im trying to be considerate. but seriously, i sang, shout, laugh..and it rarely mater to diba, unless i started to include her. end up, i manage to stay in rifa' for the whole first exam week.  i'll never forget how we tried to stay awake on oncology paper. soooooo many lecture notes with soooo many unable-to-memorize the name and fact. they look just the same! those coffee and unnecessary talk and songs. thanks diba anyway

the following weeks, i started in hurairah's. kak ct have this wideee extra osem mind map on genetics. so i decided to stay just ONE night for me to memorize and understand the mind map. and you know what, leaving hurairah's behind was never a cup of tea for me. till today, im still here. its almost 6 days already/ i knoww, its not appropriate to be in someones house more than 3 days. but i just cant help it. they are seriously more like a family to me. even if i need to sleep in the sleeping bag in the kitchen, im on it! just that i can be among them. ireland wouldnt be easy without them. i was suppose to leave hurairah today, but naah, they always did the act "nak balik dah?". and i stayed :(
i hate myself because of this

so thats how i lead my exam week life. seriously, i felt a kind of feeling that i'd never experienced in the past exams.is it because i started to define my self? or those study group? but i belief, Allah is showing me some ways. sometimes, your effort, they don't play any single role to your understanding. you just the same. but, could feel, how Allah is planning a better way, showing you a better way out. its like you have him all the time, talking to you do this, see this, dont do that stuff. ifyouknowhatimean.

next post, all the gratitude. i really dont wanna miss this moment later on. all those amazing people. for now i need to have a 'talk' with someone.:)

Saturday, 29 March 2014

:'(

:'( 
Hurm... Nak buat apa lagi. Senyum, jalan macam biasa. Sekali lagi. Kalau aku boleh paham. Tapi sampai bila...
Sampai sekarang.
Hurm..

Contoh realife sejuta kali.
Sejuta kali aku cuba untuk tidak faham

Ya Allah 
Gantikan dengan yang lebih baik

Friday, 28 March 2014

Tink

Phewwww... Sabar.. Sabar..
Uve been great all this while.
Just some coalition. 
Control..control

Wednesday, 26 March 2014

Aku dan usiaku

Few days before it happens, i was delivering a talk. About sincerity. And how i almost forgot. 
Anyway, alhamdulillah.

Ukhti,
Pada saat yang kita betul2 mahu diberi lapangan peribadi. Namun, surah sajadah betul2 mengajar. Apalah yang kita harapkan pada manusia. Walaubagaimanapun, aku masih tetap belajar. Tentang aku dan mereka. Biarlah sedikit, tapi yang sesikit itu kau takkan tahu sebesar apa buat dia. 

Ukhti,
Cuma sedikit pesanan,
Jalan cinta mu itu seharusnya lebih mengajarmu tentang cinta. Lebih dahulu mengajarmu memaknakan cinta. Kerana itu aku belum pernah mahu menangis kerana ucapanmu. Kau patut belajar lagi. Juga aku.Salahkah aku bila mahu sisa sisa minitmu? 

Ukhti,
Bukan penghargaan seluas langit yang kupinta, hanya ingatanmu buatku dalam doa-doa mu. Dan sesekali pada bibirmu. Agar aku tahu aku dihargai

 selamat hari jadi nafsi.
Selamat melangkah ke usia baru 
Angka baru
Semoga semakin matang dan punya hala tuju hidup yang semain jelas.
:)

Aku semakin takut mengharap manusia. Setiap tahun, semakin jelas. Dan aku manusia. 

Thursday, 20 March 2014

Cuba

Cuba,
Untuk sekali berjalan
Berjalan jauuuuuh terus

Cuba,
Untuk sekali melangkah
Kehadapannn teruuuuusss

Cuba,
Untuk tidak berhenti dimana mana

Cuba... Cubaa... Boleh?

Cuba,
Fikir sejenak
Mengapa berhenti? Mengapa kebelakang? Mengapa menunggu
Menunggu?

Entah.
Sakit. Kita berjalan sekejap dan berhenti lama. Supaya insan itu kembali berjalab
Tapi tak pernah pulak dia bak berhenti. Cuba berhenti. Untuk dirimu.

Cuba, 
Cuba kenal diri sendiri
Cuba cinta diri sendiri

Kalu begitu
Sakit akan hilangkah?
Kau, penulis..
Apa yang engkau tahu
Lambat lambat, hati ini juga yang terasa
Lidah ini juga yang merasa
Mata ini juga yang merana

Hurmmm...

Thursday, 13 March 2014

Tuesday, 4 March 2014

#satulangkahlagi

Maka bermulalah hari sebagai seorang yang mampu berdiri sendiri. Bukan senang. Kerana kau mengiatihar perang pada musuh yang tidakpun terpanggil. But we need to do what we need to. Semoga berhasil!

Tapi come to think bout it? Perlu ka? Mcm xde effect je. A condition when u break ur limb for no reason. Haisyy.. Kan ckp dh tadi. Ada baiknya..paling tidak untuk diri sendiri.

Grr
Keserabutan with tanpa perasaan melanda. Bila manusia hanya nampak seperti manusia. X lebih dari tu. Hilang konsep kawan, jiran atau kekasih. Semua nampak sama. Atau, manusia nampak kita yang sama.

Segera kembali pada landasan.

Nak balik :(
Tetapi tempat yg dicari belum ketemu. Maka belum mampu balik